Psychologie traject voor vermindering van klachten

Herken je deze klachten?

 • Je hebt last van spanningen, angsten, lichte somberheid of onzekerheid.
 • Je slaapt slecht en piekert veel.
 • Het is druk in je hoofd. Je gedachten komen niet tot rust.
 • Het lukt je niet goed om positief te denken.
 • Je bent kortaf naar anderen.
 • Je werk en gezin lijden eronder.
 • Je klachten zijn ontstaan of toegenomen na een (aantal) ingrijpende life-events.
 • Je denkt er voortdurend aan en kan het niet meer los kan laten.
 • Je bent negatiever gaan denken over jezelf en andere dingen.
 • Eigenlijk heb je je leven best aardig op de rit, maar toch voel je je nu niet gelukkig en heb je klachten.

“The primary cause of unhappiness is never the situation but your thoughts about it.”

Eckhart tolle

Ik kan jou het volgende bieden:

 • Een GZ-Psycholoog die jou kan helpen met je klachten.
 • Waar je meteen kan starten met je behandel-traject.
 • Persoonlijke gesprekken met mij, Elles Boudewijns, in de praktijkruimte in Dongen of online via beeldbellen.
 • Als extra krijg je de mogelijkheid om aan de slag te gaan met een persoonlijk online-programma. Daarin krijg je tips om stappen te zetten, om anders met dingen om te gaan; om je leven te veranderen.
 • We houden hierdoor tijd over om in de gesprekken de diepte in te kunnen gaan. Het online-programma geeft je handvatten om aan de slag te kunnen blijven, in de periode tussen onze gesprekken in. Ik zie dit niet als huiswerk dat je van/voor mij moet maken, maar als een stapeltje digital-zelfhulp-boeken waar je veel tips en handvatten uit kan halen en waar je mijn persoonlijke begeleiding bij krijgt.
 • Ik bekijk met jou hoe je de nieuwe inzichten kan implementeren in je leven, zodat dit je nieuwe manier van leven wordt en veranderingen moeiteloos zo blijven.
 • Dit allemaal op een manier die bij jou past en aansluit bij wat jij nodig hebt.
 • Dan ben je bij mij op de juiste plek!

Wat gebeurt er als je vervelende levensgebeurtenissen meemaakt?

Als je iets ingrijpends meemaakt in je leven, dan sla je die herinnering op in je brein en in je lijf. Alles wat je ziet, voelt, denkt, hoort, ruikt, proeft wordt opgeslagen in je hoofd, maar ook in je lijf en je zenuwstelstel. In het begin denk je er vaak aan terug, maar na verloop van tijd wordt dit meestal minder. Als dit verwerkingsproces stroef verloopt, dan kunnen er klachten ontstaan.

Veel genoemde klachten zijn: ongewenste herinneringen; er veel aan terugdenken en dat niet kunnen stoppen; plekken/personen vermijden; piekeren; prikkelbaarheid; somberheid; spanningen; onrust; slechte concentratie; vergeetachtigheid; slecht slapen; negatief zelfbeeld; angsten; enz. Van deze klachten kun je veel last hebben. Ook je omgeving kan er last van hebben als jij je niet lekker in je vel zit.

Praten over deze gebeurtenissen of angsten helpt niet genoeg, want je gevoel blijft hetzelfde. Wat je nodig hebt is dat dit onderliggende gevoel “opgeruimd” wordt in je lijf en in je hoofd. Een krachtige methode die ik hierbij heel vaak inzet is EMDR, maar ook allerlei andere methodieken om ‘los te laten’. Daarmee help ik jou om de herinnering, het gevoel en allerlei (negatieve) gedachten op te ruimen en in positieve zin te veranderen. Daarna blijven klachten, moeiteloos weg, omdat het van binnen veranderd is.

Dan ontstaat er ruimte om je leven anders in te gaan vullen. Dingen anders te gaan doen. Ik kan jou hierbij op weg helpen, maar je moet ook zelf aan de slag gaan. Dingen veranderen in je leven. Je eigen keuzes durven maken. Op die manier, kun je snel resultaat merken van het psychologie-traject.

Elles

Hoe ga ik je helpen?

Ik ga vooral praktisch, oplossingsgericht te werk, waarbij je al in korte tijd verandering merkt. De insteek en aanpak is bij iedereen verschillend. Ik richt me op datgene waar jij behoefte aan hebt en sluit aan bij jouw hulpvraag. Ik richt me niet alleen op de symptomen van je klachten, maar vooral op de onderliggende oorzaak ervan. Door mijn kennis en ervaring heb ik snel in de gaten wat de kern hiervan is. Vaak zijn er een aantal levensgebeurtenissen die de klacht hebben doen ontstaan of verergerd hebben. Ik help je om die ervaring op te ruimen, zodat je daarna minder klachten ervaart. Lees hier meer over mijn Werkwijze.

Het kan ook anders.

In korte tijd is het mogelijk om vervelende herinneringen of negatieve gedachten op te ruimen en te veranderen. Vaak is het zo dat alleen praten over je klachten en problemen niet echt helpt. Het lucht wel op, maar ‘van binnen’ verandert er niet zo veel. Je gevoelens blijven hetzelfde en daardoor blijft je gedrag hetzelfde. Wat er nodig is, is dat er op een dieper liggend (onbewust) niveau iets zou moeten veranderen. Dit klinkt heel zweverig, maar dat is het niet.

Ik kan je helpen om negatieve gedachten en emoties of vervelende herinneringen op te ruimen. Je kunt je daarna nog steeds herinneren wat er gebeurd is of hoe je eerst dacht, maar de emotionele lading die je voelde bij de herinnering of gedachte is weg. Dus het raakt je niet meer zo. Je denkt er minder aan. “Het gaat uit je systeem”, zeg ik wel eens.

Je zelfvertrouwen neemt daardoor toe en er ontstaat meer ruimte en energie om aan de slag te gaan. Om dingen anders te gaan doen in je leven.

Praktisch:

 • Je meldt je aan.
 • Ik maak een account voor je aan op een online platform, zodat we beveiligd kunnen communiceren.
 • Als je wil, kun je meteen beginnen met een aantal zelf-hulpmodules bijvoorbeeld over: minder piekeren; mindfullness; stress verminderen; somberheid.
 • Je kunt ook al aan de slag om de eerste stap te zetten met jouw veranderplan: wat zijn je klachten of problemen en wat zijn je wensen en verlangens.
 • Je kunt direct een persoonlijk intake-gesprek met me inplannen via een link.
 • Dit intakegesprek kan via beeldbellen of in de praktijkruimte in Dongen.
 • Tijdens het intakegesprek spreken we af hoe we je behandel-traject zullen gaan invullen. Uitgangspunt is wat bij jou past. Waar ben jij naar op zoek in dit traject?
 • Je krijgt uitleg over wat we gaan doen en wat je kan verwachten.
 • Via de online modules krijg je ontzettend veel uitleg, tips en handvatten die je kunt gebruiken voor jouw veranderplan. Ik zie dit niet als huiswerk dat je voor/van mij moet maken, maar als tips en tools waar je actief mee aan de slag kunt in de periode tussen onze gesprekken. Op die manier kun je heel veel uit dit traject halen.
 • In de persoonlijke gesprekken kunnen we de diepte ingaan, bijvoorbeeld door oude ballast op te ruimen.

“Happiness is not out there for us to find. The reason that it’s not out there is that it’s inside us.” 

SONJA LYUBOMIRSKY

Zo is het straks

Na afronding van het traject merk je dat je positiever over jezelf denkt. Dat je klachten afgenomen zijn. De herinneringen aan de vervelende gebeurtenissen zijn opgeruimd. Je kunt het je nog wel herinneren, maar het raakt je niet meer en je denkt er niet zo veel meer aan. Je hebt het losgelaten. Veel mensen geven aan dat er daardoor een last van hun schouders afgevallen is, alsof het wat rustiger en lichter in hun hoofd is.

Stressgevoelens en angsten, die soms jarenlang in je lijf vastgezeten hebben, nemen af of verdwijnen helemaal. Het piekeren neemt af en je kunt beter slapen. Je kunt makkelijker relativeren, positief denken en beter omgaan met tegenslag. Je wordt veerkrachtiger en gaat positiever over jezelf denken.

Je klachten nemen af. Je voelt je gelukkiger en bent meer tevreden met jezelf als persoon. Je bent je bewuster van de dingen die je wil doen en bereiken in je leven. En welke stappen je daarvoor wil gaan zetten, om levenslang steeds te blijven groeien naar nog meer geluk.

Let op!

 • Als het echt niet goed met je gaat en je op korte termijn, dringend hulp nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je heel erg somber/depressief bent of een zeer forse burn-out hebt. Als dat zo is, dan heb je meer hulp nodig dan datgene wat ik je kan bieden. Het traject zal dan niet goed bij je aansluiten, omdat het veel eigen initiatief vraagt en een actieve houding. Mijn advies is om in overleg met je huisartspraktijk op zoek te gaan naar een praktijk die beter bij je past.
 • Heb je een verwijzing voor de Specialistische GGZ of heb je ernstige (jeugd) trauma’s die je nog niet verwerkt hebt? Dan gun ik jou hier hulp bij. Vaak heb je dan meer (of langer durende) psychologische hulp nodig, dan hetgene wat ik jou kan bieden. Mijn advies is om contact op te nemen met je huisarts om te overleggen waar je terecht kunt voor hulp.

“Vulnerability is the birthplace of innovation, creativity and change.”

Brene Brown

Tarieven en vergoeding psychologie traject

Als je verwezen bent vanuit een huisartspraktijk uit de regio Dongen en Oosterhout voor de Pilot GGZ van zorggroep Zorroo, dan krijg je het traject volledig vergoed en gelden speciale tarieven. Bekijk hier de tarieven en vergoedingen die van toepassing zijn op het psychologie traject.

Wat prettig om niet alleen gesprekken te hebben, maar ook online hulp te krijgen.

In de afgelopen periode heb ik persoonlijke gesprekken gecombineerd met online modules. In eerste instantie twijfelde ik, omdat ik dacht dat ik liever gesprekken wilde, dat leek me veel persoonlijker.
Achteraf vind ik de combinatie van gesprekken en online uitleg erg prettig. In de online modules was veel uitleg met filmpjes, tekst en opdrachten. Het was prettig om die thuis te kunnen bekijken en mee aan de slag te gaan op een moment dat het voor mij uitkwam. Ik kon het in mijn eigen tempo doen. Er waren voorbeelden van andere mensen die ook in die situatie hadden gezeten. Dat gaf erkenning dat het niet aan mij lag. Soms hadden anderen het nog erger. Dat luchtte juist op, ” Oh het kan dus nog veel erger”, dacht ik dan.

Online kreeg ik veel antwoorden op vragen die ik had. Dat gaf veel inzichten, waardoor ik dingen beter herkende in mijn dagelijks leven. Ik snapte gewoon beter waarom dingen gebeuren of waarom ik dingen deed. Ik leerde online hoe ik dingen kon veranderen en welke stappen ik dan kon zetten. Het was fijn om te ervaren dat ik dat zelf kan!
De online opdrachten gaven me tussen de gesprekken in, een minder ‘ verloren gevoel’, doordat ik aan de slag bleef. Daardoor konden we in de gesprekken dieper in gaan op dingen die op dat moment belangrijk voor me waren. De online modules creëren inzicht, maar om vervelende dingen ECHT op te ruimen, heb je toch hulp nodig van een goede therapeut.
Ik was blij dat ik kon terugvallen op iemand, dus dat de online modules niet onbegeleid waren. Het was prettig dat er een mogelijkheid was om tussendoor berichten uit te kunnen wisselen met Elles. Dat is fijner dan een (zelf)hulp boek erbij pakken.
Kortom, ik ben erg blij met de combinatie persoonlijke gesprekken met online behandeling!

Vrouw42 jaar oud