Volwassenen

Volwassenen
Psychologische behandeling en coaching

Herken je dit?

 • Je hebt iets ingrijpends meegemaakt waar je voortdurend aan denkt en wat je niet meer los kan laten. Je bent bijvoorbeeld gepest toen je jong was; je bent bedrogen door je partner; je hebt een traumatische bevalling gehad; of iets anders.
 • Je hebt last van angsten of onzekerheid, terwijl je weet dat dit eigenlijk niet nodig is.
 • Je hebt klachten en weet waardoor ze komen. Of je hebt juist klachten, maar geen idee waardoor ze ontstaan zijn.
 • Het heeft invloed op de manier waarop je over jezelf denkt. Je hebt een negatief zelfbeeld gekregen of bent onzeker.
 • Je hebt zorgen of problemen en hebt het gevoel dat je er niet aan uit komt.
 • Je hebt slapeloze nachten en piekert veel.
 • Het lukt je niet goed om positief te denken.
 • Je bent kortaf naar je partner, kinderen, collega’s, familie of vrienden.
 • Je werk lijdt eronder.
 • Je baalt er van.
 • Misschien heb je nu een tijdelijk probleem/dilemma, maar eigenlijk heb je je leven prima op de rit. Toch voel je je niet gelukkig.
 • Je wil stappen zetten om je leven te veranderen, maar je weet niet hoe.

Goed nieuws!

Het kan ook anders. In korte tijd is het mogelijk om vervelende herinneringen of negatieve gedachten op te ruimen en te veranderen. Vaak is het zo dat praten over je klachten en problemen niet echt helpt. Het lucht wel op, maar ‘van binnen’ verandert er niet zo veel. Je gevoelens blijven hetzelfde en daardoor blijft je gedrag hetzelfde. Wat er nodig is, is dat er op een dieper liggend (onbewust) niveau iets zou moeten veranderen. Dit klinkt heel zweverig, maar dat is het niet. Ik kan je helpen om vervelende herinneringen, gedachten en emoties op te ruimen. Je kunt je daarna nog steeds herinneren wat er gebeurd is of hoe je eerst dacht, maar de emotionele lading die je voelde bij de herinnering of gedachte is weg. Dus het raakt je niet meer zo. Je denkt er minder aan. “Het gaat uit je systeem”, zeg ik wel eens. Je zelfvertrouwen neemt daardoor toe.

Hoe kan het worden in de toekomst?

 • Je voelt je gelukkiger.
 • Je piekert minder.
 • Je kan makkelijker relativeren.
 • Je denkt positiever.
 • Je kunt je grenzen beter aanvoelen.
 • Je durft je grenzen beter aan te geven.
 • Je hebt duidelijk wat je in je leven wil.
 • Je hebt stappen gezet.

Wat is er nodig?

Als je iets ingrijpends meemaakt in je leven, dan sla je die herinnering op in je brein en in je lijf. Alles wat je ziet, voelt, denkt, hoort, ruikt, proeft wordt opgeslagen in je hoofd, maar ook in je lijf en je zenuwstelstel. In het begin denk je er vaak aan terug, maar na verloop van tijd wordt dit meestal minder. Als dit verwerkingsproces stroef verloopt, dan kunnen er klachten ontstaan. Veel genoemde klachten zijn: ongewenste herinneringen; er veel aan terugdenken en dat niet kunnen stoppen; plekken/personen vermijden; piekeren; prikkelbaarheid; somberheid; spanningen; onrust; slechte concentratie; vergeetachtigheid; slecht slapen; negatief zelfbeeld; angsten; enz. Van deze klachten kun je veel last hebben. Ook je omgeving kan er last van hebben als jij je niet lekker in je vel zit.

Praten over deze gebeurtenissen of angsten helpt niet, want je gevoel blijft hetzelfde. Wat je nodig hebt is dat dit onderliggende gevoel ” opgeruimd” wordt in je lijf en in je hoofd. Een krachtige methode die ik hierbij heel vaak inzet is EMDR, maar ook allerlei andere methodieken om ‘los te laten’. Daarmee help ik jou om de herinnering, het gevoel en allerlei (negatieve) gedachten op te ruimen en in positieve zin te veranderen. Daarna ontstaat er ruimte om je leven anders in te gaan vullen. Dingen anders te gaan doen. En hierbij ga ik jou op weg helpen, zodat je snel resultaat merkt.

Zo is het straks

Na afronding van het traject merk je dat de vervelende gebeurtenissen opgeruimd zijn. Je kunt het je nog wel herinneren, maar het raakt je niet meer en je denkt er niet zo veel meer aan. Je hebt het losgelaten. Veel mensen geven aan dat er daardoor een last van hun schouders afgevallen is, alsof het wat rustiger en lichter in hun hoofd is.

Stressgevoelens en angsten, die soms jarenlang in je lijf vastgezeten hebben, nemen af of verdwijnen helemaal. Het piekeren neemt af en je kunt beter slapen. Je kunt makkelijker relativeren, positief denken en beter omgaan met tegenslag. Je wordt veerkrachtiger en gaat positiever over jezelf denken.

Je klachten nemen af. Je voelt je gelukkiger en bent meer tevreden met jezelf als persoon. Je bent je bewuster van de dingen die je wil doen en bereiken in je leven. En welke stappen je daarvoor wil gaan zetten, om levenslang steeds te blijven groeien naar nog meer geluk.

Hoe ga ik je helpen?

Praten alleen helpt vaak niet. Er moet meer gebeuren. Je moet dingen verwerken, loslaten en daarna concrete stappen zetten om je leven te veranderen.

Tijdens een/enkele persoonlijke opruim-sessies gaan we samen vervelende herinneringen, negatieve gevoelens, emoties en gedachten op ruimen. Veel mensen vinden zo’n sessie best spannend, merken veel opluchting aan het eind van een sessie.

Ik ga vooral praktisch, oplossingsgericht te werk, waarbij je al in korte tijd verandering merkt, omdat je een enorme ballast hebt losgelaten. Daarna is er ruimte om aan de slag te gaan met je persoonlijke veranderplan. Ook daarbij krijg je mijn individuele hulp en bied ik je online veel tools die jou kunnen helpen om te groeien naar meer geluk.

Hoe verloopt het psychologie/coach programma voor volwassenen?

Je meld je aan door een mail te sturen. Ik zal daarna een online vragenlijst voor je klaarzetten. Daarmee krijgen we samen zicht op je klachten/problemen en je doelen/wensen voor het traject.

Hierna volgt een persoonlijk (beeldbel-)gesprek voor de vervolgintake om uitgebreid in te gaan op je levensgeschiedenis, het klachtverloop en je hulpvraag. Dit gesprek kan in mijn praktijk of via beeldbellen. Ik doe je een voorstel voor de behandeling en geef je daarover uitleg. Eventuele vragen kunnen we bespreken. Afhankelijk van de ernst van je klachten bekijken we samen met welke klachten je aan de slag wil in de online programma’s en plannen we een/enkele OPRUIM-sessies in.

Je ontvangt daarna online uitleg over de voorbereiding van de opruim-sessie. Dit is een afspraak van ongeveer een tot anderhalf uur bij mij in de praktijk of via beeldbellen, waarin we vervelende gebeurtenissen, angsten, negatieve gedachten, enz. gaan opruimen en zodat je die los kan laten. Ik zet niet alleen EMDR-technieken in, maar ook andere interventies.

In de weken voor en na de opruim-sessies ga je aan de slag met de online programma’s. Er volgt een online follow-up om te kijken hoe het met je gaat. Als we samen merken dat alle ballast opgeruimd is, steken we in op de hulpvraag die er dan nog is. Wat wil je veranderen in je leven? Om je hiermee te helpen kun je weer aan de slag in het online-behandelprogramma en ga je zelf concrete stappen zetten.

Tussentijds hebben we online contact en je kunt me chatberichten sturen of vragen stellen via telefoon. Ook is het mogelijk om te beeldbellen of om een persoonlijke gesprek te plannen. Na enige tijd merk je dat je op eigen kracht weer verder kunt, omdat je klachten over zijn. We zullen dan het traject afsluiten.

Toelichting

Veel psychologenpraktijken hebben enkele weken of maanden wachttijd, doordat er veel mensen met klachten zijn en er een tekort aan psychologen is. Ook ik had in de afgelopen jaren steeds een vrij lange wachttijd.

Sinds januari 2020 werk ik anders, om snellere en betere psychologische hulp te bieden. Ik maak gebruik van de uitgebreide mogelijkheden om mensen via internet te helpen. Persoonlijk contact vind ik erg belangrijk. In alle trajecten zitten een aantal persoonlijke gesprekken in mijn praktijk of via beeldbellen.

De afspraken kunnen ook via beeldbellen of telefonisch als dat makkelijker voor je is. Ik probeer om direct na aanmelding te starten met de online intake. Daarna volgt een persoonlijk intakegesprek, waarin we plannen maken.

In enkele weken ben je dus vele stappen vooruit. Een groeispurt naar meer geluk!

Dit aanbod is niet passend bij je, als …

 • je ernstige (jeugd) trauma’s hebt, die je nog niet verwerkt hebt. Als dat in jouw leven gebeurd is, gun ik je daar hulp bij. Vaak heb je dan meer psychologische hulp nodig, dan hetgene wat ik jou kan bieden. Mijn advies is om contact op te nemen met je huisarts om te overleggen waar je terecht kunt voor hulp.
 • je een verwijzing hebt voor de Specialistische GGZ. Je hebt dan meer hulp nodig, dan wat ik je kan bieden met mijn trajecten.
 • het echt niet goed met je gaat en je op korte termijn, dringend hulp nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je heel erg somber/depressief bent. Als dat zo is, dan heb je meer hulp nodig dan datgene wat ik je kan bieden. Het traject zal dan niet goed bij je aansluiten. Mijn advies is om in overleg met je huisartspraktijk op zoek te gaan naar een praktijk die beter bij je past.
 • je jonger bent dan 18 jaar. Kijk elders op mijn website voor het kortdurende kind&jeugd-traject.
 • je geen toegang hebt tot internet om de online vragenlijsten in te vullen en de online programma’s te volgen (let op: voor een online EMDR-sessie heb je een laptop/computer nodig).
 • je afwachtend bent en liever niet van snelle veranderingen houdt. Als je juist wel verandering wil, maar het lukt je niet alleen, dan is dit traject juist wel iets voor je.
 • je niet makkelijk op eigen initiatief aan de slag gaat met de aangeboden hulp in de programma’s.

Op basis van de vragenlijst en het intakegesprek maak ik een inschatting van de ernst van je klachten en je hulpvraag. Als je hulpvraag niet passend is bij mijn praktijk (bijvoorbeeld omdat de problematiek te complex is voor de Basis GGZ), dan schrijft mijn beroepscode voor dat ik je terugverwijs naar de huisarts.

Je investering

De duur en kosten van dit traject hangen af van de ernst van je klachten. Meestal duurt het traject een aantal maanden. Er zijn veel mogelijkheden voor vergoeding. Bekijk de tarieven en vergoedingen bij Algemene Informatie.