Hoe kun je je voorbereiden op een EMDR-sessie? Zijn er bijwerkingen waar je rekening mee moet houden? En online EMDR, werkt dat wel?

Sinds 2009 ben ik opgeleid om EMDR-therapie toe te passen. Sinds 2014 doe ik in mijn eigen praktijk wekelijks zo’n 10 tot 15 EMDR-sessies. Sinds die tijd heb ik meer dan 4000 EMDR-sessies gedaan! Als ik dat zo lees, schrik is zelf van het grote aantal EMDR-sessies. Als GZ-Psycholoog ben ik erg blij dat ik deze techniek kan toepassen, omdat het op korte termijn hele positieve effecten geeft bij de mensen met wie ik werk.

In twee eerdere blogs gaf ik uitleg over EMDR. In deze blog lees je hoe je je kunt voorbereiden op een EMDR-sessie. Met welke zaken je rekening moet houden. En welke effecten je kunt verwachten. Ook geef ik uitleg hoe een EMDR-sessie via beeldbellen gaat.

Hoe bereid je je voor op een EMDR-sessie:

  • De meeste mensen vinden een EMDR sessie vooraf best spannend. Ze geven aan dat ze niet zo goed weten wat ze kunnen verwachten. Begrijpelijk. Op het moment van de afspraak zijn ze wat gespannen, maar dat zakt snel weg. Bijna iedereen is opgelucht aan het eind van een sessie.
  • Je hoeft je niet speciaal voor te bereiden op een sessie. Tip: ga niet te veel op internet zoeken naar EMDR-ervaringen van anderen. Dat kan je juist extra spanningen geven, omdat je verhalen tegenkomt van complexe trauma’s en heftige ervaringen. Vind je het toch prettig om meer te weten over een EMDR-sessie? Dan kun je kijken op de website van Vereniging EMDR Nederland: emdr.nl.
  • Zorg dat er rust en ruimte in je agenda is op de dag van de sessie en in de avonden en dagen erna. Je kunt gewoon naar je werk en voor je gezin zorgen, maar een EMDR-sessie kan vermoeiend zijn. Houd daar rekening mee. Plan wat tijd voor jezelf, bijvoorbeeld om even een lekker kopje thee te drinken, een warme douche te nemen of buiten te wandelen.
  • Bereid je gezinsleden en eventueel je collega’s erop voor dat je ‘uit je doen’ kunt zijn en anders kan reageren. Je hoeft niet alles uitgebreid uit te leggen, als je dat niet wil. Het is fijn als je omgeving weet dat jij wat anders kan reageren dan ze van je gewend zijn.

Boek een losse EMDR-sessie ->

Uitleg over een online-EMDR-sessie

Een online-EMDR-sessie gaat via beeldbellen. Ik neem contact met je op via een goed beveiligd beeldbel-programma. Tijdens het beeldbellen kan het zijn dat ik een speciaal online EMDR programma gebruik. Via dit programma zie je een balletje op het scherm of hoor je piepjes in je oor. Het programma is een hulpmiddel om je af te kunnen leiden. Opmerking: deze EMDR-programma’s zijn niet te gebruiken als zelfhulp-programma, zonder EMDR-therapeut (ben je op zoek naar zelfhulp op basis van EMDR-technieken? Check dan mijn trainingsaanbod op www.EllesBoudewijns.n)

Vanaf begin 2019 heb ik vele online EMDR-sessies gedaan. Deze zijn net zo effectief als een live EMDR-sessie in de praktijk. Maak je niet druk over alle techniek. Ik maak je wegwijs in het EMDR-programma en legt uit hoe de sessie gaat. Pas dan wordt er echt gestart met de eigenlijke EMDR-sessie.

Ter voorbereiding heb je een aantal dingen nodig om te kunnen beeldbellen en online-EMDR te doen. Neem hier ruim de tijd voor, zodat het allemaal op tijd in orde is.

  • Een EMDR-sessie gaat bij voorkeur via een desktop, laptop of Mac-book. Heb je die niet ter beschikking dan kan het ook via beeldbellen op een tablet of telefoon.
  • Zorg dat het midden van het beeldscherm op ooghoogte is. Zet je beeldscherm eventueel op een stapel boeken. Op deze manier kan ik het beste zien hoe het met jou gaat tijdens de sessie.
  • Kies een rustige kamer waar je niet gestoord wordt, waar je genoeg privacy hebt en waar jij je ook prettig voelt om een EMDR-sessie te doen.
  • Probeer dichtbij de wifi router te zitten (zodat de verbinding snel genoeg is) of doe een kabel van de router naar je computer.
  • Zorg voor oortjes of een koptelefoon die je kunt aansluiten op je computer.
  • Zet een glas water klaar en een doos tissues of zakdoekjes.
  • Zorg dat je prettig zit.

Review online EMDR vs reguliere EMDR

“ Ik had twijfels om online een EMDR-sessie te gaan doen. Ik ben iemand die van persoonlijk contact houdt. Ik zag ook wel op tegen alle technische dilemma’s, ik ben namelijk niet zo heel handig met computers.

Maar stap voor stap heeft Elles me geholpen met de technische voorbereiding voor het beeldbellen en het online-EMDR-programma dat ze gebruikt. Daarna begon de EMDR-sessie. Vanaf toen belemmerde het me eigenlijk helemaal niet meer dat ik niet echt in dezelfde kamer zat als Elles. Ik heb ook “gewone” EMDR-sessies gehad bij Elles in de praktijk en de kwaliteit en effecten zijn hetzelfde.

Online-EMDR kan ik iedereen aanraden, zeker als het even niet mogelijk is om een persoonlijke sessie te plannen.”,

vrouw, 56 jaar

Boek een losse EMDR-sessie ->

Waar moet je rekening mee houden, na een sessie?

  • Een EMDR-sessie kan tot 3 dagen doorwerken. Hoe dat doorwerkt is bij iedereen heel verschillend. Veel mensen merken meteen aan het eind van een sessie al positief effect. Ze omschrijven dat dan als opluchting, alsof er meer ruimte in hun hoofd is.
  • Op de dag van de EMDR-sessie en in de dagen erna zijn veel mensen moe. Soms zijn ze daardoor wat prikkelbaar en gaat concentreren wat moeilijker. Dat kan vervelend of lastig zijn, maar na enkele dagen komt er meer balans en merk je dat het beter met je gaat.
  • Er zijn veel mensen die geen last hebben van de tijdelijke negatieve bijwerkingen van een EMDR-sessie.

Welk resultaat kan je verwachten?
Na afronding van één of een aantal EMDR-sessies merk je dat de herinneringen aan de vervelende gebeurtenissen zijn opgeruimd. Je kunt het je nog wel herinneren, maar het raakt je emotioneel niet meer zo veel. Je denkt er niet zo veel meer aan. Je hebt het losgelaten. Veel mensen geven aan dat er daardoor een last van hun schouders afgevallen is, alsof het wat rustiger en lichter in hun hoofd is.

Stressgevoelens en angsten, die soms jarenlang in je lijf vastgezeten hebben, nemen af of verdwijnen helemaal. Eventuele piekergedachtes nemen af en je kunt beter slapen. Je kunt makkelijker relativeren, positief denken en beter omgaan met tegenslag. Je wordt veerkrachtiger en gaat positiever over jezelf denken.

Je kan makkelijker genieten en bent tevredener over jezelf. Je bent je bewuster van de dingen die je wil doen en bereiken in je leven. En welke stappen je daarvoor wil gaan zetten, om levenslang steeds te blijven groeien naar nog meer geluk.

Hopelijk geeft dit blog je wat meer inzicht over wat je kan verwachten en hoe je je kunt voorbereiden. Heb je vragen over EMDR? Stel ze gerust.

Zelf de kracht van EMDR ontdekken?
Boek een losse EMDR-sessie ->

Warme groetjes,

Elles Boudewijns