Ouders

Kortdurende ouderbegeleiding/opvoedcoaching.

Kortdurende ouderbegeleiding/opvoedcoaching

“In ieder gezin is er wel wat” hoor je vaak zeggen. En dat is ook zo. Veel ouders worstelen met kleine en grote zorgen of problemen.

Kinderen opvoeden kan behoorlijk lastig zijn. Ouders hebben vaak vragen of dilemma’s waar ze geen oplossing voor weten. Ik ga er vanuit dat de meeste ouders, naar eer en geweten, hun best doen om hun kind zo goed mogelijk groot te brengen. Helaas krijg je bij de geboorte geen handboek mee, waarin staat wat voor jouw kind het beste is. Soms weet je het gewoon even niet meer.

Herken je dit?

  • Op zich gaat het in je gezin best goed. Maar je loopt tegen dingen aan en hebt daar geen oplossing voor. Dit frustreert, maakt je onzeker en je weet af en toe niet meer wat je moet doen.
  • Je twijfelt of je het wel goed doet als ouder.
  • Je hebt vragen over de ontwikkeling van je kind. Wat mag je nu eigenlijk van hem/haar verwachten wat bij zijn leeftijd past?
  • Je wil weten hoe je het gedrag van je kind kunt veranderen, want je hebt al van alles geprobeerd, maar niets lijkt te helpen.

Hoe ga ik je helpen?

We plannen een telefonisch gesprek of een beeldbelgesprek (ongeveer 30 minuten) waarin we samen concrete acties bedenken, waar je direct mee verder kunt. Ik kan je onder andere uitleg geven over de ontwikkelingsfase van je kind, wat je wel/niet kan verwachten qua leeftijd; enz. Samen bedenken we een aanpak die passend is bij jullie gezin en je kind.

Enkele weken daarna volgt een tweede telefonisch/beeldbelgesprek (opnieuw ongeveer 30 minuten) om te kijken hoe het met de aanpak gaat en of er dingen zijn waar je tegenaan loopt.

Toelichting

Het hebben van vragen over je opvoedaanpak is normaal. Over het algemeen kom je er vaak zelf wel uit of kun je vragen stellen aan mensen uit je omgeving. Maar soms is dat niet genoeg. Bijvoorbeeld omdat je wisselende adviezen krijgt. Of tips die niet bij je passen. Dan vind je geen oplossing voor je opvoed-dilemma.

Het kan dan prettig zijn als iemand met kennis over de ontwikkeling van kinderen en over opvoeding met je meedenkt over wat past bij jouw kind en bij jullie gezin. Dat je hele concrete acties bedenkt waar je meteen mee geholpen bent en weer mee vooruit kan. Daar kan ik je bij helpen.

We bespreken wat jouw/jullie zorgen of problemen als ouder(s) zijn. En welke concrete hulpvraag je hebt. Op deze manier krijg ik een beeld over jullie gezin en de ontwikkeling van je kind. We bespreken wat je al hebt geprobeerd, wat werkte en wat niet. 

Als je wil, kan ik je uitleg geven over de ontwikkelingsfase waar je kind in zit en adviezen geven hoe je het kan aanpakken als je het gedrag van je kind wil veranderen. Samen zoeken we naar een manier die past bij jullie gezin en jullie situatie.

Ik ga vooral praktisch en oplossingsgericht te werk, waarbij je al direct concrete handvatten hebt om dingen (anders) aan te pakken. 

Tegen welke dilemma’s lopen ouders aan?

Jonge kinderen (0-4 jaar)

Ouders van jonge kinderen hebben vaak veel vragen waar ze geen antwoord op weten. Het ouderschap is nieuw voor je en helaas krijg je bij de geboorte geen handboek mee, waarin staat wat voor jouw kind het beste is. Heb je een huilbaby dan weet je je vaak geen raad en in combinatie met de gebroken nachten kan dit bij vaders en moeders tot veel stress leiden. Dit kan spanningen geven in de relatie met je partner, maar het kan ook van invloed zijn op de andere kinderen binnen het gezin. 

De eerste vier levensjaren zijn erg belangrijk voor de gehechtheidsontwikkeling van je kind, dus het is belangrijk dat het met jullie snel weer beter gaat. Soms lukt het niet om weer uit het dal te komen. Heb je vragen, dan kun je hiermee bij me terecht.

Basisschoolkinderen (4-12 jaar)

Kinderen in leeftijd van 4 tot 12 jaar maken op de basisschool een grote ontwikkeling door. In deze jaren hebben veel ouders vragen over de ontwikkeling van hun kind. Het hebben van vragen is normaal, maar soms maak je je zorgen of het allemaal wel goed gaat. 

Of het gedrag dat je ziet wel passend is bij de leeftijdsontwikkeling van je kind? Dat is lastig om in te schatten, omdat je jouw kind zo goed kent en je als ouder niet goed weet wat nu ‘gemiddeld gedrag’ is op een bepaalde leeftijd. 

Maak jij je druk, omdat je denkt dat er iets aan de hand is met je kind, maar weet je niet wat? Heb je vragen over de ontwikkeling van je kind? Of wil je weten hoe je het gedrag van je kind kunt veranderen? Dan kun je bij me terecht. 

Tieners en jongeren (12-18 jaar)

Als kinderen de overstap maken van de basisschool naar de middelbare school, dan verandert er in korte tijd heel veel en ook je kind verandert snel in een tiener. In deze turbulente jaren hebben ouders veel zorgen en vragen over hun kind dat zich steeds meer losmaakt van thuis en voor wie de invloed van leeftijdgenootjes steeds belangrijker wordt. 

Misschien is de overgang van basisschool naar middelbare school zo moeizaam gegaan dat er nieuwe zorgen over de ontwikkeling van je tiener gekomen zijn? Is je kind flink aan het puberen en heb je daar als ouder last van en weet je niet hoe je dat kunt bijsturen. Of  hebben de andere gezinsleden er last van? Heb je als ouder vragen hoe je het gedrag van je tiener kunt veranderen? 

Soms ervaren jongeren zelf ook dat het allemaal niet zo goed met ze gaat als ze zelf zouden willen. Jongeren zitten soms met zorgen of problemen die ze liever niet met hun ouders willen bespreken, maar ze hebben geen andere volwassene bij wie ze terecht kunnen. 

Zorgen/problemen van ouders over zichzelf of elkaar

Voor een gezin is het belangrijk dat ouders goed voor zichzelf zorgen. Een vader met burn-out? Een moeder die veel stress ervaart? Dat heeft invloed op je kinderen.Veel ouders zeggen: “Zolang het met mijn kind(eren) maar goed gaat, dan gaat het ook met mij goed”. Ze schenken daardoor niet genoeg aandacht aan negatieve gevoelens die ze zelf hebben. Je geeft daardoor eigenlijk niet het juiste voorbeeld aan je kind.

Zorg ook goed voor jezelf en zoek hulp als je er alleen niet uitkomt. Het is een moedige stap die belangrijk is voor jou en je gezin. Kijk ook eens bij mijn aanbod voor volwassenen of ik je kan helpen. Het is belangrijk om in alle turbulente jaren te blijven groeien naar meer geluk.