Traject zorggroep Zorroo Kinderen en jeugd

Sinds enkele jaren wordt de zorg voor kinderen en jeugd vergoed door de gemeenten. Ik werk samen met zorggroep Zorroo. Heb je een verwijzing van de huisarts voor de zorggroep Zorroo, lees dan hieronder meer over een traject. Onderaan deze pagina kun je lezen welke gemeenten onder de zorggroep Zorroo vallen.

Herken jij dit?

  • Je zoon/dochter heeft last van (faal-)angst, onzekerheid of andere lichte psychische klachten.
  • Deze klachten zijn ontstaan/verergerd na een (ingrijpende) gebeurtenis.
  • Het kan om iets eenmaligs gaan, maar ook om iets wat langer geduurd heeft, zoals gepest worden.
  • Je vermoedt dat dit een grote impact heeft op zijn/haar welbevinden.
  • Je zoon/dochter heeft er last van en hij/zij is sindsdien veranderd of heeft klachten, zoals angsten of somberheid.
  • Je maakt je daardoor zorgen over de invloed hiervan op de mentale ontwikkeling van je zoon/dochter.
  • Je wil graag dat dit zijn/haar verdere ontwikkeling niet gaat belemmeren.
  • Voor ‘de rest’ gaat het eigenlijk best goed met je kind op de verschillende levensgebieden (school, vrije tijd, contact met leeftijdgenootjes, enz.). Je hebt daar geen verdere grote zorgen over.
  • Je vermoedt dat het weer goed met je zoon/dochter zal gaan als deze ene klacht of ingrijpende gebeurtenis opgeruimd zou zijn.

Mijn aanpak

Elles Boudewijns

Kortdurend, snel tot de kern

Praten over deze gebeurtenissen of angsten gaat vaak niet, omdat kinderen te jong zijn of het er juist niet over willen hebben.

Vervelende herinneringen aan ingrijpende gebeurtenissen kunnen wel opgeruimd worden. Dit kan zelfs al bij hele jonge kinderen, die nog niet kunnen navertellen wat er is gebeurd (pre-verbaal trauma, wordt dit genoemd).

Op een dieper liggend (onbewust) niveau kunnen de herinneringen, angsten of andere emoties opgeruimd worden. Dit klinkt heel zweverig, maar dat is het niet.

Een krachtige methode die ik hierbij heel vaak inzet is EMDR. Daarmee help ik je kind om de herinnering, het negatieve gevoel en eventuele (negatieve) gedachten op te ruimen en in positieve zin te veranderen. De herinnering is daarna nog steeds op te halen uit het geheugen, maar de emotionele lading is weg.

Opruimen is mogelijk!

Als een kind (en ook een volwassenen) iets ingrijpends meemaakt in zijn/haar leven, dan sla je die herinnering op in je brein en in je lijf. Alles wat je ziet, voelt, denkt, hoort, ruikt, proeft wordt opgeslagen in je hoofd, maar ook in je lijf. Als dit verwerkingsproces stroef verloopt, dan kunnen er klachten ontstaan. Maar het is mogelijk om dit op te ruimen.

De eerste levensjaren zijn erg belangrijk voor de gehechtheidsontwikkeling van een kind (met name de eerste vier jaar), dus het is erg belangrijk dat het met je zoon/dochter snel weer beter gaat. De klachten waar kinderen last van hebben als ze iets ingrijpend meegemaakt hebben, hangen af van de leeftijdsfase van het kind.

Veel genoemde klachten bij kinderen zijn: ongewenste herinneringen; veel er aan terugdenken en dat niet kunnen stoppen; plekken/personen vermijden; piekeren; prikkelbaarheid; somberheid; spanningen; onrust; slechte concentratie; vergeetachtigheid; slecht slapen; negatief zelfbeeld; angsten; leerproblemen; pestervaringen enz.

Van deze klachten kan een kind zelf last hebben, maar de omgeving ook. Bijvoorbeeld dat je als ouder merkt dat je kind prikkelbaar is. Of een leerkracht geeft aan dat je kind niet meer zo goed kan opletten in de klas. Het is belangrijk om een dergelijk trauma snel op te ruimen, zodat de ontwikkeling van je kind niet stagneert.

Na afloop van de sessies zijn het niet alleen de kinderen, maar ook ouders die veranderingen opmerken. Kinderen geven aan dat ze niet meer mee zo bezig zijn met terugdenken aan de gebeurtenis. Daardoor neemt vermijding. Allerlei klachten nemen af, zoals angsten, prikkelbaarheid en afleidbaarheid. Vaak komt de ontwikkeling op verschillende levensgebieden weer op gang. Veel ouders geven aan dat hun kind zich weer gedraagt als ‘ vanouds’ . Regelmatig hoor ik dat het zelfs veel beter met hen gaat, dat de kinderen flinke ontwikkelingsprongen maken.

Verdriet, boosheid en buikpijn hebben plaats gemaakt voor vrolijkheid, humor en gezelligheid.
Er was veel gebeurd in het jonge leven van onze dochter. In korte tijd een zusje erbij, oma overleden en het kinderdagverblijf werd vervangen door een gastouder. Teveel om te kunnen handelen voor onze dochter van 2 jaar. Ze was veel boos, verdrietig, klaagde over buikpijn. Kortom, ze zat niet lekker in haar vel. Ik ben op zoek gegaan naar hulp en kwam bij Elles terecht. Onze dochter heeft een aantal EMDR behandelingen gehad en we hebben veel tips gekregen hoe te reageren op bepaalde gedragingen van onze dochter. De tijd tijdens de behandelingen was ook nog zwaar, soms verergerden de klachten een tijdje. Nu de behandeling klaar is hebben wij een hele andere dochter. Het verdriet, de boosheid en buikpijn heeft plaats gemaakt voor vrolijkheid, humor en gezelligheid. Ons meisje zit weer goed in haar vel. Elles, nogmaals heel erg bedankt voor alles!

Moeder van meisje 2 jaar oud

Moeder van meisje 2 jaar oud

Uitleg over verwijzing en vergoeding trajecten Zorroo kind en jeugd

Let op: Als je voor vergoeding in aanmerking wil komen, dan dient de verwijzing in orde te zijn VOORDAT de intake gepland kan worden. Je bent zelf verantwoordelijk om de verwijzing in orde te maken. Lees onderstaande informatie daarom goed door

Verwijzing

Sinds enkele jaren valt de jeugdzorg onder de gemeente waar een kind woont. Heeft je kind psychische klachten dan heb je soms recht op vergoeding. De gemeente waar je woont is verantwoordelijk voor mentale jeugdhulp en ook voor de vergoedingen. Bij klachten is een eerste stap is om naar je huisarts te gaan. Die kan inschatten welke verdere hulp nodig is. 

Geestelijke gezondheidszorg voor kinderen wordt vergoed door de gemeente waar het kind woont, als er voldaan wordt aan een aantal voorwaarden: een verwijsbrief van de huisarts en een inschatting van de ernst van de klachten. De verwijzing van de huisarts heb je vooraf nodig. 

Vanuit Zorggroep Zorroo wordt de verwijzing digitaal verstuurd via het Keten Informatie Systeem (KIS). Een papieren verwijzing is niet geldig.

Kinderen uit regio Hart van Brabant:

Ik heb geen contracten met de gemeenten, maar wel met zorgcoöperatie Zorroo. Zorroo heeft in 2023 geen contract afgesloten met de gemeenten uit de regio Hart van Brabant: Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Kaatsheuvel, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg, Waalwijk, Waspik. Woont je kind in deze gemeente, dan krijg je het traject niet vergoed. Je kunt nog steeds bij me terecht voor hulp op eigen kosten. Bekijk hier de uitleg over (Online) EMDR Kinderen en jeugd

Kinderen uit de regio Breda/Oosterhout vallen onder Zorroo:

Ik heb geen contracten met de gemeenten, maar wel met zorgcoöperatie Zorroo. Zorroo heeft voor 2023 een contract afgesloten met de gemeenten uit de regio Breda. Oosterhout: Altena, Bavel, Breda, Den Hout, Drimmelen, Dorst, Effen, Geertruidenberg, Hooge Zwaluwe, Lage Zwaluwe, Made, Oosteind, Oosterhout, Prinsenbeek, Terheijden, Teteringen, Raamsdonk, Raamsdonksveer, Ulvenhout, Wagenberg. Woont je kind in deze gemeente, dan krijg je het traject vergoed.

Kinderen uit de overige regio’s:

Ik heb geen contracten met de gemeenten. Je kunt nog steeds bij me terecht, maar krijgt de behandeling bij mij niet vergoed. Bekijk hier de uitleg over (Online) EMDR Kinderen en jeugd

Hoe verloopt de indicatie-aanvraag?

De gemeente heeft bepaald dat ik tijdens de intake een inschatting moet maken van de ernst van de klachten, het risico, de complexiteit en het verloop van de klachten. 

Op basis van deze inschatting moeten we een aantal formulieren invullen om een indicatie voor een behandeltraject aan te vragen bij de gemeente. Het kan enkele weken duren voordat er een bericht komt van de gemeente. Na akkoord kunnen we het verdere behandeltraject inplannen.

Deze afspraken gelden niet alleen in mijn praktijk, maar ook voor andere praktijken.

De gemeenten in de regio Hart van Brabant werken met zorgzwaartepakketten voor jeugdhulp. De gemeenten in regio Breda/Oosterhout werken met modules. Elk zorgzwaartepakket/module bevat een maximum aantal minuten dat besteed mag worden aan de behandeling. Tijdens de intake maak ik dus een inschatting welk zorgzwaartepakket/module passend is. Alle tijd die ik aan de behandeling besteed, telt mee.

In overleg spreken we af hoe we de tijd zullen invullen. Denk hierbij aan individuele behandelcontacten of telefonische afspraken en emailcontacten. 

Je ontvangt geen factuur

De betalingen en vergoedingen lopen rechtstreeks via Zorroo en de gemeenten. Je ontvangt geen factuur. Ik moet aan Zorroo en de gemeente algemene cliëntgegevens (en van een van de ouders) doorgeven. En de start- en einddatum. Ik hoef geen inhoudelijke informatie aan hen te verstrekken. Voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar geldt geen eigen risico.