Uitleg over verwijzing, tarieven en vergoeding trajecten kind en jeugd

Let op: Als je voor vergoeding in aanmerking wil komen, dan dient de verwijzing in orde te zijn VOORDAT je je aanmeldt.  Je bent zelf verantwoordelijk om de verwijzing in orde te maken. Lees onderstaande informatie daarom goed door

Algemene uitleg over de verwijzing

Sinds enkele jaren valt de jeugdzorg onder de gemeente waar een kind woont. Heeft je kind psychische klachten dan heb je soms recht op vergoeding. De gemeente waar je woont is verantwoordelijk voor mentale jeugdhulp en ook voor de vergoedingen. Bij klachten is een eerste stap is om naar je huisarts te gaan. Die kan inschatten welke verdere hulp nodig is. 

Geestelijke gezondheidszorg voor kinderen wordt vergoed door de gemeente waar het kind woont, als er voldaan wordt aan een aantal voorwaarden: een verwijsbrief van de huisarts en een inschatting van de ernst van de klachten. De verwijzing van de huisarts heb je vooraf nodig. 

Kinderen uit de regio Hart van Brabant:

Ik heb geen contracten met de gemeenten, maar wel met zorgcoöperatie Zorroo. Zorroo heeft een contract afgesloten met de gemeenten uit de regio Hart van Brabant: Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Kaatsheuvel, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg, Waalwijk, Waspik. Woont je kind in deze gemeente, dan krijg je het traject vergoed.

Kinderen uit de regio Breda/Oosterhout:

Ik heb geen contracten met de gemeenten, maar wel met zorgcoöperatie Zorroo. Zorroo heeft een contract afgesloten met de gemeenten uit de regio Breda. Oosterhout: Altena, Bavel, Breda, Den Hout, Drimmelen, Dorst, Effen, Geertruidenberg, Hooge Zwaluwe, Lage Zwaluwe, Made, Oosteind, Oosterhout, Prinsenbeek, Terheijden, Teteringen, Raamsdonk, Raamsdonksveer, Ulvenhout, Wagenberg. Woont je kind in deze gemeente, dan krijg je het traject vergoed.

Kinderen uit de overige regio’s:

Ik heb geen contracten met gemeenten. Je kunt nog steeds bij me terecht, maar krijgt de behandeling bij mij niet vergoed. 

Hoe verloopt de indicatie-aanvraag?

De gemeente heeft bepaald dat ik tijdens de intake een inschatting moet maken van de ernst van de klachten, het risico, de complexiteit en het verloop van de klachten. 

Op basis van deze inschatting moeten we een aantal formulieren invullen om een indicatie voor een behandeltraject aan te vragen bij de gemeente. Het kan enkele weken duren voordat er een bericht komt van de gemeente. Na akkoord kunnen we het verdere behandeltraject inplannen.

Deze afspraken gelden niet alleen in mijn praktijk, maar ook voor andere praktijken.

De gemeenten in de regio Hart van Brabant werken met zorgzwaartepakketten voor jeugdhulp. De gemeenten in regio Breda/Oosterhout werken met modules. Elk zorgzwaartepakket/module bevat een maximum aantal minuten dat besteed mag worden aan de behandeling. Tijdens de intake maak ik dus een inschatting welk zorgzwaartepakket/module passend is. Alle tijd die ik aan de behandeling besteed, telt mee.

In overleg spreken we af hoe we de tijd zullen invullen. Denk hierbij aan individuele behandelcontacten of telefonische afspraken en emailcontacten. 

Hoe verlopen de betalingen?

De betalingen en vergoedingen lopen rechtstreeks via Zorroo en de gemeenten. Je ontvangt geen factuur. Ik moet aan Zorroo en de gemeente algemene cliëntgegevens (en van een van de ouders) doorgeven. En de start- en einddatum. Ik hoef geen inhoudelijke informatie aan hen te verstrekken. Voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar geldt geen eigen risico.

Kinderen en jeugd uit overige regio

Je krijgt het traject bij mij niet vergoed, omdat ik geen contract heb met de gemeente waar je kind woont. Je kunt nog steeds bij me terecht, maar je krijgt het traject niet vergoed. 

Tarieven 2022 GZ-Psycholoog vrijgevestigde praktijk:

Intake/diagnostiek, 60 minuten:                    € 163,37 (prestatiecode, CO0432)    

Behandeling, 60 minuten:                                € 143,71 (prestatiecode, CO0627)

Schriftelijke informatieverstrekking aan derden (bv. huisarts): € 91,78 (prestatiecode OV0018)

Psychologen zijn niet vrij om zelf hun tarieven te bepalen. Voor volwassenen worden de tarieven bepaald door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NzA). Ik hanteer de bovenstaande tarieven zoals door de NzA vastgesteld zijn ook voor Kinderen en Jeugdigen.

Betaling factuur

Na elke sessie ontvang je een factuur per mail. Die kun je heel gemakkelijk aan me betalen. De betaaltermijn is 5 dagen.

JA, IK WIL ME AANMELDEN