Pas op de plaats

Regelmatig maak ik tijd vrij om me te bezinnen op het leven. Dat klinkt heel zweverig, maar ik bedoel daarmee dat ik tijd vrij maak, om mijn leven te overzien. Om na te denken (en te voelen) over verschillende vragen, bijvoorbeeld:

 • Is mijn leven in balans?
 • Doe ik de dingen die ik leuk vind? Waar ik blij van word?
 • Omgeef ik me met de mensen met wie ik graag tijd wil doorbrengen?
 • Maak ik genoeg tijd vrij voor de mensen die belangrijk voor me zijn?
 • Besteed ik mijn tijd, zoals ik dat graag wil? 
 • Of ren ik door het leven en laat ik anderen of situaties bepalen wat ik doe en wat ik wil?  
 • Stel dat ik nog maar drie jaar te leven zou hebben, wat zou ik dan doen met de tijd die ik nog heb?
 • Past mijn studie/werk nog bij me? En word ik daar blij van?
 • Wat wil ik met mijn leven? 
 • Hoe en waar wil ik leven? 
 • Wat wil ik niet meer? 
 • Wat wil ik juist wel? 
 • Wat zijn mijn dromen en verlangens? 
 • Welke concrete stappen kan ik (nu) zetten om die dromen en verlangens waar te gaan maken?

Deze vragen geven me vaak inzicht en inspiratie om weer op pad te gaan. Om stappen te zetten. Om mijn verlangens uit te laten komen. Het zijn kleine stapjes, maar ik zet ze stap na stap. Soms is dat moeilijk, spannend of onbekend en geeft het tijdelijk wat twijfels: wil ik dit wel, echt? Maar ook dan blijf ik stappen zetten, hoe klein ook. 

Ik wil het liefste elke dag kunnen genieten van het leven. Dat hoeft niet de hele dag door. Maar elke dag wil ik een aantal geniet-momenten ervaren. Iets meemaken, waar ik dankbaar voor ben of blij van wordt. 

Rennend door het leven

Een jaar geleden realiseerde ik me dat ik “rennend door het leven” ging. Zowel tijdens een werkdag als in mijn vrije tijd, ging ik snel van het ene naar het andere. Van afspraak naar afspraak. Met een to-do-lijstje om niets belangrijks te vergeten. 

Alles in me schreeuwde: “Dit wil ik niet! Zo gehaast door het leven. Het leven is zo kostbaar, kan ineens veranderen en je weet niet hoe lang het leven duurt. Ik wil in een relaxed tempo leven!

Tijd dus voor actie: meer rust creëren in mijn leven. 

In kleine stapjes ben ik daar nu mee bezig, om dat meer te bereiken. Bijvoorbeeld door minder op één dag in te plannen. Door niet meteen overal enthousiast ja op te zeggen, maar daar even over na te denken. Door tijd vrij te maken voor mensen die belangrijk voor me zijn. Maar ook tijd maken voor mezelf vrij maken, om te wandelen, te mediteren, een podcast te luisteren of een boek te lezen.  

Weet jij wat jij graag wil in je leven? Waar je gelukkig van wordt? Wat je zo wil houden of wat je juist anders zou willen? Ik gun het je, dat je jouw leven zo inkleurt, zodat jij gelukkig bent. Mocht je daar wel wat hulp bij kunnen gebruiken, kijk dat wat ik voor je kan betekenen.

Warme groetjes,

Elles Boudewijns