EMDR-Traject Kinderen jeugd (live of online)

Dit traject is voor kinderen en jeugd uit alle regio’s die op zoek zijn naar EMDR-behandeling. Lees onderaan de uitleg over tarieven. Wil je een losse EMDR-sessie voor je zoon/dochter? Informeer even naar de mogelijkheden.

Herken jij dit?

  • Je zoon/dochter heeft last van (faal-)angst, onzekerheid of andere lichte psychische klachten.
  • Deze klachten zijn ontstaan/verergerd na een (ingrijpende) gebeurtenis.
  • Het kan om iets eenmaligs gaan, maar ook om iets wat langer geduurd heeft, zoals gepest worden.
  • Je vermoedt dat dit een grote impact heeft op zijn/haar welbevinden.
  • Je zoon/dochter heeft er last van en hij/zij is sindsdien veranderd of heeft klachten, zoals angsten of somberheid.
  • Je maakt je daardoor zorgen over de invloed hiervan op de mentale ontwikkeling van je zoon/dochter.
  • Je wil graag dat dit zijn/haar verdere ontwikkeling niet gaat belemmeren.
  • Voor ‘de rest’ gaat het eigenlijk best goed met je kind op de verschillende levensgebieden (school, vrije tijd, contact met leeftijdgenootjes, enz.). Je hebt daar geen verdere grote zorgen over.
  • Je vermoedt dat het weer goed met je zoon/dochter zal gaan als deze ene klacht of ingrijpende gebeurtenis opgeruimd zou zijn.

Mijn aanpak

Elles Boudewijns

Kortdurend, snel tot de kern

Praten over deze gebeurtenissen of angsten gaat vaak niet, omdat kinderen te jong zijn of het er juist niet over willen hebben.

Vervelende herinneringen aan ingrijpende gebeurtenissen kunnen wel opgeruimd worden. Dit kan zelfs al bij hele jonge kinderen, die nog niet kunnen navertellen wat er is gebeurd (pre-verbaal trauma, wordt dit genoemd).

Op een dieper liggend (onbewust) niveau kunnen de herinneringen, angsten of andere emoties opgeruimd worden. Dit klinkt heel zweverig, maar dat is het niet.

Een krachtige methode die ik hierbij heel vaak inzet is EMDR. Daarmee help ik je kind om de herinnering, het negatieve gevoel en eventuele (negatieve) gedachten op te ruimen en in positieve zin te veranderen. De herinnering is daarna nog steeds op te halen uit het geheugen, maar de emotionele lading is weg.

Persoonlijk houd ik ervan om snel resultaat te zien, zodat je kind weer op eigen kracht verder kan. Vaak merkt een kind en de ouders al snel effect. Na de eerste EMDR-sessie kun je eigenlijk al wel merken of de aanpak helpend is.

Ik was echt verbaasd. Eerst was onze dochter angstig, durfde niet alleen boven te zijn om te gaan slapen. En maakte ze zich zorgen over veel dingen. Een echte piekeraar.
En nu? Nu is dat allemaal voorbij. Ze valt s ‘avonds gewoon in slaap. Ze maakt zich geen zorgen meer. Echt verbazingwekkend dat dit met die enkele sessies bereikt kan worden.

Moeder van meisje 2 jaar oud

Moeder van meisje 2 jaar oud

Opruimen is mogelijk!

Als een kind (en ook een volwassenen) iets ingrijpends meemaakt in zijn/haar leven, dan sla je die herinnering op in je brein en in je lijf. Alles wat je ziet, voelt, denkt, hoort, ruikt, proeft wordt opgeslagen in je hoofd, maar ook in je lijf. Als dit verwerkingsproces stroef verloopt, dan kunnen er klachten ontstaan. Maar het is mogelijk om dit op te ruimen.

De eerste levensjaren zijn erg belangrijk voor de gehechtheidsontwikkeling van een kind (met name de eerste vier jaar), dus het is erg belangrijk dat het met je zoon/dochter snel weer beter gaat. De klachten waar kinderen last van hebben als ze iets ingrijpend meegemaakt hebben, hangen af van de leeftijdsfase van het kind.

Veel genoemde klachten bij kinderen zijn: ongewenste herinneringen; veel er aan terugdenken en dat niet kunnen stoppen; plekken/personen vermijden; piekeren; prikkelbaarheid; somberheid; spanningen; onrust; slechte concentratie; vergeetachtigheid; slecht slapen; negatief zelfbeeld; angsten; leerproblemen; pestervaringen enz.

Van deze klachten kan een kind zelf last hebben, maar de omgeving ook. Bijvoorbeeld dat je als ouder merkt dat je kind prikkelbaar is. Of een leerkracht geeft aan dat je kind niet meer zo goed kan opletten in de klas. Het is belangrijk om een dergelijk trauma snel op te ruimen, zodat de ontwikkeling van je kind niet stagneert.

Na afloop van de sessies zijn het niet alleen de kinderen, maar ook ouders die veranderingen opmerken. Kinderen geven aan dat ze niet meer mee zo bezig zijn met terugdenken aan de gebeurtenis. Daardoor neemt vermijding. Allerlei klachten nemen af, zoals angsten, prikkelbaarheid en afleidbaarheid. Vaak komt de ontwikkeling op verschillende levensgebieden weer op gang. Veel ouders geven aan dat hun kind zich weer gedraagt als ‘ vanouds’ . Regelmatig hoor ik dat het zelfs veel beter met hen gaat, dat de kinderen flinke ontwikkelingsprongen maken.

Verdriet, boosheid en buikpijn hebben plaats gemaakt voor vrolijkheid, humor en gezelligheid.
Er was veel gebeurd in het jonge leven van onze dochter. In korte tijd een zusje erbij, oma overleden en het kinderdagverblijf werd vervangen door een gastouder. Teveel om te kunnen handelen voor onze dochter van 2 jaar. Ze was veel boos, verdrietig, klaagde over buikpijn. Kortom, ze zat niet lekker in haar vel. Ik ben op zoek gegaan naar hulp en kwam bij Elles terecht. Onze dochter heeft een aantal EMDR behandelingen gehad en we hebben veel tips gekregen hoe te reageren op bepaalde gedragingen van onze dochter. De tijd tijdens de behandelingen was ook nog zwaar, soms verergerden de klachten een tijdje. Nu de behandeling klaar is hebben wij een hele andere dochter. Het verdriet, de boosheid en buikpijn heeft plaats gemaakt voor vrolijkheid, humor en gezelligheid. Ons meisje zit weer goed in haar vel. Elles, nogmaals heel erg bedankt voor alles!

Moeder van meisje 2 jaar oud

Moeder van meisje 2 jaar oud

Uitleg over tarieven kinderen en jeugd

In Nederland wordt hulp aan kinderen en jeugd vergoed vanuit de gemeente waar je woont. In de afgelopen jaren had ik voor jeugdclienten een contract met Zorggroep Zorroo. Vanaf 2023 wil de gemeente Hart voor Brabant (Dongen, Tllburg en omgeving) nog maar met een klein aantal aanbieders samenwerken. Zorroo heeft geen nieuw contract gekregen. Om die reden wordt het traject bij mij niet meer vergoed. Je kunt nog steeds bij me terecht voor een traject voor (online) EMDR voor kinderen en jeugd, maar dan is dit voor eigen rekening.

Psychologen zijn niet vrij om zelf hun tarieven te bepalen. Voor volwassenen worden de tarieven bepaald door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NzA). Ik hanteer dezelfde tarieven ook voor (online) EMDR bij Kinderen en Jeugdigen. Elk kalenderjaar worden de tarieven door de NzA aangepast. Ik verwerk deze veranderingen in mijn tarieven.

Tarieven 2023 GZ-Psycholoog vrijgevestigde praktijk:

Intake/diagnostiek, 60 minuten:                    € 173,40 (prestatiecode, CO0432)    

Behandeling, 60 minuten:                                € 152,50 (prestatiecode, CO0627)

Losse EMDR-sessie, 90 minuten: € 229,30 (prestatiecode, CO0887)

Schriftelijke informatieverstrekking: € 98,85 (prestatiecode OV 0018)

Toelichting: Bij kinderen en jeugd zie je al in hele korte tijd effect van de EMDR-sessies. Na de intake plannen we meestal 1 tot 3 EMDR sessies. Veel ouders en kinderen merken dan al effect. Vaak kunnen kinderen na de eerste EMDR sessie al aangeven of deze aanpak helpend voor ze is. Het is dus niet zo dat een kind vele malen voor een sessie komt, zonder dat dit enig effect heeft.

Soms is een losse EMDR sessie van 90 minuten (intake + EMDR sessie) al voldoende. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

Betaling factuur

Na elke sessie ontvang je een factuur per mail. Die kun je heel gemakkelijk aan me betalen. De betaaltermijn is 5 dagen.