Klantervaringen

Ervaringen van anderen

Nare herinneringen achtervolgen me niet meer.

Voordat ik begon met EMDR had ik erge twijfels of dit zou werken. Dit komt vooral omdat ik dit nog niet had ervaren en niet wist wat me te wachten stond. Ik ging erg sceptisch het traject in, maar merkte al snel dat het zeker effect had op mij, in positieve zin. Nare herinneringen die mij iedere dag achtervolgden deden en doen dit niet meer. Wanneer ik nu aan een nare herinnering denk, krijg ik niet gelijk last van een negatief gevoel, maar blijf ik mezelf gewoon neutraal voelen. Dit ervaar ik zelf als erg fijn. Ik zou EMDR dan ook aanraden aan iedereen die iets naars heeft meegemaakt in zijn/haar leven en dit niet goed zelf kan verwerken.

vrouw, 24 jaar

Online-EMDR, kan dat en is dat even effectief?

Ik had twijfels om online een EMDR-sessie te gaan doen. Ik ben iemand die van persoonlijk contact houdt. Ik zag ook wel op tegen alle technische dilemma’s, ik ben namelijk niet zo heel handig met computers. Maar stap voor stap hebben we de technische voorbereidingen gedaan voor het beeldbellen en de online-EMDR. Daarna begon de EMDR-sessie. Vanaf toen belemmerde het me eigenlijk helemaal niet meer dat ik niet echt in dezelfde kamer zat. Ik heb ook “gewone” EMDR-sessies gehad en de kwaliteit en effecten zijn hetzelfde. Online-EMDR kan ik iedereen aanraden als het even niet mogelijk is om een persoonlijke sessie te plannen.

vrouw, 38 jaar

Vanuit donkere wolken naar het zonlicht.

Ik voelde me verloren, gespannen, had huilbuien en sliep slecht. Door de EMDR behandeling van een aantal sessies heb ik mezelf terug gevonden. De behandeling heeft mij vanuit donkere wolken naar het zonlicht geleidt. Deze methode zal ik aan iedereen adviseren die het nodig heeft. Elles bedankt!

vrouw, 49 jaar

Een paar weken na de EMDR-sessies voelde ik mij ineens zo gelukkig

Vorig jaar gebeurde er ineens veel dingen tegelijk die ons gezinsleven totaal op zijn kop zetten. Op zich niets schokkends, maar dit alles sloeg bij in als een bom.  Ik kreeg angst- en paniekaanvallen, durfde niet meer alleen thuis te zijn, kreeg veel lichamelijke klachten en liep dagen te huilen. Ik heb toen een gesprek met mijn huisarts aangevraagd die mij door verwees naar een praktijkondersteuner. Na een paar gesprekken met haar stelde zij voor om eens met iemand te gaan praten die iets dieper ging om te achterhalen waar het probleem lag. Er bleek veel onverwerkt verdriet over gebeurtenissen in mijn leven te zitten. 

Ik heb toen het adres van Elles gekregen en met haar een kennismakingsgesprek gehad waar zij voorstelde om een EMDR behandeling te gaan doen. Nadat je alles wat je dwars zit, je verdriet, je onmacht aan Elles hebt verteld, trek je samen een rode lijn die in alle gebeurtenissen uit je leven terugkomt. Waar het uiteindelijk om gaat. Vanaf dat moment heb ik mij er totaal niet in verdiept wat dat precies was en wat ik daarvan kon verwachten. Ik ben er totaal blanco ingegaan.

Ik voelde mij zo verdrietig en ellendig dat ik mij niet kon voorstellen dat dit in een paar sessies zomaar zou verbeteren. Want dat stelde Elles voor, na een intakegesprek zouden er enkele EMDR-sessies volgen met daarna een evaluatie.

De allereerste keer was voor mij heel heftig, maar had ik ook het mooiste gevoel eenmaal weer thuis. Wat ik mij niet meer kon voorstellen, wat zo’n lange tijd geleden was dat ik dat had gevoeld, gebeurde: ik voelde mij zo rustig, zo ontspannen, gelukkig. 

Natuurlijk bleef dit gevoel niet, en kwamen de negatieve gedachten weer terug. En ik heb echt ook tijdens de periode met de behandelingen meerdere keren gedacht dat die vijf keer echt niet genoeg zouden zijn, maar het werkt! Naarmate de EMDR vorderde werd ik rustiger, de angst verdween, kwam soms weer terug, maar ik kreeg weer grip op mijn leven. Leerde weer op mijzelf vertrouwen. Ik ben er nog niet helemaal en spreek Elles daarom af en toe. Ik heb soms een kleine terugval, maar van korte duur. Ik leer steeds beter (door wat ik heb ervaren met de  EMDR behandeling) dat het weer goed komt.

Ik kan het iedereen aanbevelen. Voel je je ellendig, verdrietig, angstig, en kom je er zelf niet meer uit. Vraag hulp! Waarschijnlijk heb je ook je bedenkingen, maar probeer het, het helpt echt.

Ik zat een paar weken na de EMDR-sessies op de bank en ik voelde mij ineens zo gelukkig. Dat ik daar nu zomaar zat, rustig, zonder nare gedachten. Hoe anders was dat geweest en ik werd er op dat moment gewoon ontroerd van. 

vrouw, 57 jaar

Geen schuldgevoel meer! En nu voelt het ook echt zo!

Ik kon zelf al wel bedenken dat een bepaalde gedachte niet klopte. Ik voelde me schuldig en kreeg die gedachte niet weg. Ik zei vaak tegen mezelf dat ik me niet schuldig hoefde te voelen, maar ik geloofde het niet echt. Na de EMDR-sessies is het schuldgevoel helemaal weg. Ik kon er echt niets aan doen! Eerst wist ik het wel, al voelde het niet zo. Nu voelt het ook echt zo.

vrouw, 36 jaar

Verdriet, boosheid en buikpijn hebben plaats gemaakt voor vrolijkheid, humor en gezelligheid.
Er was veel gebeurd in het jonge leven van onze dochter. In korte tijd een zusje erbij, oma overleden en het kinderdagverblijf werd vervangen door een gastouder. Teveel om te kunnen handelen voor onze dochter van 2 jaar. Ze was veel boos, verdrietig, klaagde over buikpijn. Kortom, ze zat niet lekker in haar vel. Ik ben op zoek gegaan naar hulp en kwam bij Elles terecht. Onze dochter heeft een aantal EMDR behandelingen gehad en we hebben veel tips gekregen hoe te reageren op bepaalde gedragingen van onze dochter. De tijd tijdens de behandelingen was ook nog zwaar, soms verergerden de klachten een tijdje. Nu de behandeling klaar is hebben wij een hele andere dochter. Het verdriet, de boosheid en buikpijn heeft plaats gemaakt voor vrolijkheid, humor en gezelligheid. Ons meisje zit weer goed in haar vel. Elles, nogmaals heel erg bedankt voor alles!

moeder van een meisje van 2 jaar

Wat prettig om niet alleen gesprekken te hebben, maar ook online hulp te krijgen.

In de afgelopen periode heb ik persoonlijke gesprekken gecombineerd met online modules. In eerste instantie twijfelde ik, omdat ik dacht dat ik liever gesprekken wilde, dat leek me veel persoonlijker.

Achteraf vind ik de combinatie van gesprekken en online uitleg erg prettig. In de online modules was veel uitleg (met filmpjes, tekst en opdrachten). Het was prettig om die thuis te kunnen bekijken en mee aan de slag te gaan op een moment dat het voor mij uitkwam. Ik kon het in mijn eigen tempo doen. Er waren voorbeelden van andere mensen die ook in die situatie hadden gezeten. Dat gaf erkenning dat het niet aan mij lag. Soms hadden anderen het nog erger. Dat luchtte dan juist op, ” Oh het kan dus nog veel erger”, dacht ik dan.

Online kreeg ik veel antwoorden op vragen die ik had. Dat gaf veel inzichten, waardoor ik dingen beter herkende in mijn dagelijks leven. Ik snapte gewoon beter waarom dingen gebeuren of waarom ik dingen deed. Ik leerde online hoe ik dingen kon veranderen en welke stappen ik dan kon zetten. Het was fijn om te ervaren dat ik dat zelf kan!

De online opdrachten gaven me tussen de gesprekken in, een minder ‘ verloren gevoel’, doordat aan de slag bleef. Daardoor konden we in de gesprekken dieper in gaan op dingen die ik op dat moment belangrijk voor me waren. De modules creëren inzicht, maar om vervelende dingen ECHT op te ruimen, heb je toch hulp nodig van een therapeut.

Ik was blij dat ik kon terugvallen op iemand, dus dat de online modules niet onbegeleid waren. Het was prettig dat er een mogelijkheid was om tussendoor berichten uit te kunnen wisselen. Dat is fijner dan een (zelf)hulp boek erbij pakken.

Kortom, ik ben erg blij met de combinatie persoonlijke gesprekken met online behandeling.

vrouw, 42 jaar

EMDR in combinatie met studie en werk.

Ik heb mijn tijd bij Elles als erg prettig ervaren. Elles heeft mij met EMDR-therapie geholpen een aantal heftige gebeurtenissen te verwerken. Deze waren van vrij recent, maar ook langer geleden. Tijdens dit proces is Elles nooit mijn huidige situatie uit het oog verloren en heeft ze rekening gehouden met het verdelen van de druk van studie, werk en therapie. Ik ben tevreden met het behaalde resultaat en erg blij dat ik bij Elles terecht gekomen ben voor mijn behandeling.

vrouw, 24 jaar

De sessies hebben me heel veel gebracht. Ik sta steviger in mijn schoenen en luister beter naar mijn gevoel.

Beste Elles,

Ik wil je nog even hartelijk bedanken voor je hulp. Ik heb er veel aan gehad. Ik had vooraf een goed gevoel bij jou en je website en dat bleek te kloppen. 
Ik kwam in eerste instantie voor EMDR om vervelende ervaringen op te ruimen. Toen je tijdens onze eerste afspraak vertelde dat dit ook op andere gebieden kon helpen, kon ik me er niet zoveel bij voorstellen. Ik dacht: zo erg is het allemaal niet, als ik maar van die bepaalde beelden af ben. Dat bleek toch niet helemaal zo te zijn… er was nog wel winst te behalen op andere punten.
Nu ik terugkijk heeft het me echt veel gebracht. Ik heb mezelf beter leren kennen en maak me minder druk over bepaalde zaken, ben dingen anders gaan doen (of probeer dat in ieder geval) en voel me wat steviger in mijn schoenen staan. Ik luister beter naar mijn gevoel en probeer ook meer bij mezelf te blijven.   
Ik deed altijd liefst alles zelf, maar toch is het ook fijn om hulp te krijgen en met iemand te praten. Ik heb toch echt soms iemand nodig om andere inzichten te krijgen. 

Ik vind je aanpak erg fijn. Je ziet snel de rode draad en mijn blinde vlekken. Je hebt me geholpen om dingen anders te bekijken, waardoor het ineens helderder werd. Regelmatig dacht ik na een afspraak: tja zo kan je het ook bekijken, wat dat gek dat zelf nooit heb gezien en er zo in blijf hangen…. Ik vond het ook fijn dat je echt concrete tips gaf, bijv een proces in stapjes hakken (zoals dilemma’s op mijn werk), of dingen die ik kon zeggen/doen tegen anderen zodat ik me beter voel. Het past goed bij mij.
Dankjewel daarvoor.

vrouw, 41 jaar

EMDR en online-hulp 
Ik ging naar Elles omdat ik thuis nare dingen had meegemaakt, hier bleef ik vaak aan denken en dat maakte me erg somber, waardoor ik ook slecht sliep. Ik was vaak verdrietig, maar liet dit niet merken aan anderen. 
Bij Elles heb ik EMDR-therapie gedaan, ik sta nog steeds versteld wat dit met je doet, ik moest tijdens de EMDR-behandeling aan de vervelende gebeurtenis terug denken. Terwijl ik hierover praatte, hoorde ik piepjes links en rechts door de koptelefoon. Er veranderde wat. Ik vond het raar, maar het helpt echt!!  
De eerste stap was gezet. Ik wilde nog lekkerder in mijn vel komen te zitten en weer kunnen genieten van het leven. Omdat ik het erg druk had met school, hebben we samen besloten een traject via internet te starten. Hiervoor heb ik een inlogcode gekregen en heb ik een eigen account op een speciale website. 
Elles zette een module voor mij open waar ik mee aan de slag kon, hier kwamen veel verhalen van anderen in voor. Ook moest ik vragen invullen. Elke week kreeg ik nieuwe oefeningen, deze moest ik elke dag proberen uit te voeren. Elles gaf via de website steeds feedback, zodat ik gelijk weer door kon. Vaak ging ik 1 keer in de 2 weken naar Elles. We praatten dan over hoe het ging en hoe het ging met de oefeningen van de online-behandeling. Soms vond ik het moeilijk om me er daadwerkelijk aan te houden: elke dag de oefeningen te doen. Maar ik merkte al snel dat als ik het wel deed, dat het ook echt werkte. 
Ik voelde dat het steeds een stapje beter met me ging. Samen hebben we na ongeveer 7 gesprekken, besloten dat het goed was zo. Ik kon op eigen kracht verder. Als er iets zou zijn kan ik altijd terecht bij Elles. Dit voelt heel vertrouwd. 
De onlinemodule staat nog een jaar lang open. Hier kan ik altijd nog in werken. Elles heeft ook een module ‘Mindfulness’ voor me geopend. Hierin leer ik om meer in het hier en nu te leven. En om minder negatief te denken, maar juist realistischer te denken. Ik moet met aandacht ergens naar gaan kijken, en mijn aandacht richten op wat ik ervaar. 
Het gaat een stuk beter met me, na de behandelingen bij Elles. 
Ik geniet weer! Bedankt Elles! 

jonge meid, 18 jaar

Er kwam veel verdriet los. Het klinkt raar, maar dat was een fijn gevoel. Ik voel me nu zo veel vrijer.
Beginnen aan de therapie viel me in het begin behoorlijk zwaar. Ik was op een punt aangekomen in me leven dat ik de keuze had om hulp te zoeken of aan mijn sombere gevoelens onder door te gaan. Ik besloot dat het tijd was om mijn leven in eigen handen te nemen, waarbij Elles me aanraadde om EMDR-therapie te volgen. 
Een van de eerste stappen voor het volgen van de EMDR-therapie is lezen wat EMDR nu eigenlijk inhoudt. Nadat ik meer over de EMDR-therapie had gelezen werd ik juist alleen maar sceptischer. Want eerlijk gezegd klinkt het nogal apart: een therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van afwisselende geluiden links en rechts en daarnaast de sturende stem van de psycholoog. Ondanks dat ik twijfelde of de EMDR-therapie wel geschikt voor mij was ben ik er toch aan begonnen. 
Tijdens de sessie ging ik terug naar wat me werkelijk dwars zat, om daarbij een plaatje in mijn hoofd te nemen van wat me het meeste pijn deed. Juist door de afwisselende geluiden is het niet mogelijk om dit vast te houden en wordt je steeds meer op je gevoel aangestuurd. Het is bijzonder om mee te maken hoe ik hierdoor bij mijn werkelijke gevoelens en weggestopte pijn kwam. Ondanks dat dit erg zwaar is, is het wel fijn dat een sessie altijd positief werd afgesloten. Een sessie werkt ook altijd een paar dagen door. Bij mij kwam er heel veel verdriet los. Het klinkt misschien raar maar het is zo’n fijn gevoel dat er eindelijk alles uit komt. 

Ik ben dan ook enorm blij dat ik hier aan begonnen ben. Het heeft me als persoon enorm veranderd. Ik voel me nu zoveel rustiger, zo veel vrijer om eindelijk mezelf te kunnen zijn.

man, 30 jaar